sunnuntai 26. huhtikuuta 2009

Kaapelibolero

Halusin tehdä jotain ei liian tylsää ja mielellään palmikoita sisältävää. Kaivoin räveltämöä sillä silmällä että käyttäisin jonkun kotona lojuvan langan samalla pois varastosta. Tulos on seuraavanlainen:Malli: Norah Gaughanin Cabled Bolero, VK talvi 06/07 (ravelry-linkki)
Lanka: Jaeger Extra Fine Merino Aran, 300 g
Puikot: 4,5 mm
Napit: Virosta, jostain ostarin yläkerran pikkukaupastaTulos on aika erilainen kun alkuperäinen. Halusin bolerosta hieman istuvamman ja löysin mahtavan ohjeen virolaisesta blogista siitä miten sitä oli siihen suuntaan onnistuneesti muokattu. Eli viisikulmaisia paloja on yksi VKn ohjetta vähemmän ja eteen on neulottu kaksi 2/5 osa palaa (virolaisessa blogissa on piirroskuva tästä). Hihat tein kuitenkin lyhyiksi ja kauluksen kapeammaksi ja lyhyemmäksi. VKn ohjeessa sanotaan että kauluksesta neulotaan yläreunan pituinen, mutta siitä tuli ihan lörppö. Purin ompeluksen ja neuloin kauluksen uudestaan, lörppö se on vieläkin, mutta kun kappaleet muutenkin menivät päällekkäin niin kaulus pysyy sitten mukana.Aluksi neuleesta ei tullut yhtään sitä mitä toivoin. Nappien sijoituksessa oli ongelmia ja neuleen alle näkyi selästä kun reuna oli liian löysä. No, napit sain lopulta sijoiteltua ja taakse alareunaan neuloin kapeamman kauluskappaleen. Huokaisin helpotuksesta kun neule istui nyt myös takaa. Ja sen jälkeen olen ollut tyytyväinen. Sopii hyvin keväälle kun neule ei ole liian lämmin. Ja työkaveri meinasi varastaa neuleeni, melkein jo lupasin että voisin tehdä hänellekin samanlaisen.Lankaa jäi lopulta vain kaksi metriä (!!), eli täydellisesti mitoitettu langankulutus.

sunnuntai 12. huhtikuuta 2009

Vauvakaapeleita

Tässä neule joka valmistui ainakin kuukausi sitten, mutta sen jälkeen iski viimeistelyahdistus.. No mutta kuvattua tuli ja kovassa käytössä ollut viime viikon aikana.Malli: Villapeikon Baby cables and big ones too
Lanka: Jaegerin Extra Fine Merino DK, n. 450g
Puikot: 4 mm

Muutoksia ei tullut ollenkaan, eli hyvä ohje! :) Kiva kun ei tarvinnut lopuksi tehdä muuta kuin päätellä. Se ahdistus joka iski lopussa johtui lähinnä siitä, etten osannut päättää pidennänkö vai en? Höyrytys vai pingoitus? Laiskuus iski, joten en pidentänyt enkä pingoittanut. Olen silti erittäin tyytyväinen! Lanka oli lisäksi ihanaa kutoa.
Ohjeet olivat tosiaan todella selkeät, ei kaivannut lainkaan aivokapasiteettia. Tästä huolimatta yksi todella ihmeellinen asia tapahtui lopussa. Ohjeessa ilmoitettu tiheys oli ihan tasan mikä minulla oli (en tehnyt mallitilkkua mutta vähän ajan päästä tämän huomasin), silti neuleen valmistuttua se oli jotain 74 cm vaikka ohjeen mukaan piti olla yli 80. Mittasin tiheyden uudestaan ja vieläkin se oli sama. Hmm...? Laskin sitten vielä jos Villapeikko olisi jostain syystä erehtynyt ja laskenut väärin? Mutta ei... En ole vieläkään keksinyt selitystä tälle asialle, todellinen mysteeri. Onneksi tästä ei kuitenkaan tullut isompi, en tiedä miksi en alunperin pienentänyt koska halusin pienemmän kuin ohjeessa. Varmaan aloituksen into ja aivojen vajaatoiminta? Mutta hyvä näin. Just passeli :)Mitä tällä kertaa opimme? Mallitilkut ja hyvä suunnittelu ei aina anna parasta tulosta. :P Eli mallitilkkuja ei aina tarvitse tehdä. Vai mitä?

perjantai 10. huhtikuuta 2009

Pipoja

Sopivasti kun pipokausi on loppumaisillaan esittelen talven piposaalista...

Ensimmäinen on joululahjapipo ystävälleni.Malli: omasta päästä, nappi-idea monesta paikasta
Lanka: Drops Alpaca, vähän alle 50 g
Puikot:
2,5 mm
Nappi: omasta varastosta

Seuraava on tilauspipo omalle miehelle kevättä varten.Malli: Turn a square sovelletulla silmukkamäärällä
Lanka: Drops Alpaca, yhteensä n. 50 g
Puikot: 3 mm

Viimeisellä onkin sitten vähän enemmän tarinaa. Ensinnäkin se on yllätyspipo jonka idea lähti aivan yhtäkkiä. Olimme viime viikonloppuna linturallissa kaveriporukan kanssa. Linturalli tarkoittaa siis sitä että bongataan lintuja 24 tunnin ajan ja yritetään saada niin monta lajia kuin mahdollista. Alue on usein rajattu ja tämä rallin rajaus oli Ahvenanmaa. Yksi joukkueemme jäsenistä oli meidän guru joten ajattelin että häntä pitäisi kiittää jotenkin ja koska hän on aivan mahtava ja hauska ihminen ja osaa imitoida lähes kaikkia lintuja, olin sitä mieltä että pöllöpipo olisi ihan just eikä melkein oikea hänelle.Malli: pöllöt Kate Davisin suunnittelemat ja päättely Turn a Square
Lanka: Novita Aino, n. yksi kerä, kuuluu kategoriaan man tar vad man har
Puikot: 5,5 mm
Napit: Stockmann


Pipo on neulottu yhden illan ja parin bussimatkan aikana. Napit ompelin vienosti puoliksi pöydän alla laivalla matkalla Ahvenanmaalle. Vaikka pipo oli neulottu myös tuomaan meille pöllöonnea, niin emme valitettavasti kuullut yhtään huhuilijaa. Oli kuitenkin ihanaa huomata miten kiitollinen saaja oli ja miten se omaksuttiin heti käyttöön. Saaja meinasi olla pipo päässä myös laivamatkan ajan ;)Oikea bongari pitää pipoaan vain puoliksi päässä niin että varmasti kuulee kaikki linnut :)
(Toiset kuvat on otettu vasta rallin jälkeen ja siksi niissä pipoa voi pitää päässä normaalien ihmisten tapaan.)